AIK satsar – på fler sporter

Säg AIK, och de flesta tänker nog mest på fotboll. En och annan kanske också förknippar klubben med basket och ishockey, men inte mer än så. Som så många andra anrika idrottsföreningar har dock AIK fler sporter under sitt paraply, och nu utmärker man sig i fler och fler av dem.

AIK:s bandydamerDamlaget i bandy, som startades 1976, tog sig hela vägen till SM-finalen, där man dock förlorade mot Skutskär. Det är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att laget så sent som i augusti 2016 lämnade Elitserien p.g.a. spelarbrist. Man lyckades dock rekrytera nya krafter österifrån, från Finland och Ryssland, och tog NT Bandys plats i Elitserien när det laget drog sig ur.

Även herrlaget har på senare år haft en del framgångar. Både herrarnas och damernas segrar beror till stor del på en person: Rinat Shamsutov, spelande tränare i herrlaget, och också tränare för damlaget. Nu har han dock ersatts som tränare för herrarna av Pelle Fosshaug, före detta förbundskapten för Somalia. Läs mer om Fosshaug här.

Handbollen plockar från alla håll

AIK satsar även på handbollsherrarna. Herrlaget spelar idag i division 2, efter att ha tagit över Ricohs plats i Handbollsligan. Ricoh var ett annat Solnalag, som bildades 2007 under namnet Carl Lamm HF, och bytte namn när Carl Lamm köptes upp av företaget Ricoh.

Som ordförande i bolaget som ska driva elitverksamheten i handboll har man rekryterat Thomas Edselius, som fram till 2015 var vd i AIK Fotboll AB. Den före detta vd:n för AIK Ishockey AB, Peter Wilcke, kommer att bli vd för handbollsbolaget.

Ingen av dessa män har någon större erfarenhet av handboll, men det är troligen andra erfarenheter som är avgörande för den som är ordförande eller vd. Ingemar Linnéll, som tidigare varit förbundskapten för herrlandslaget, ska bli sportchef, skriver Dn. Huvudansvaret som tränare kommer att tas av Anders Skogäng, som tidigare tränat Ricoh. Kanske kommer också några av Ricohs spelare att gå över till AIK, skriver Dn också.

Handbollsherrarna kommer att spela sina matcher i Solnahallen, och för att locka publik dit kommer det att krävas profiler i laget. Ordföranden i AIK:s handbollssektion, Christer Johansson Widoff, säger att ambitionen är att bli ett topplag inom tre till fem år, men att ekonomin än så länge sätter vissa begränsningar. Senast AIK spelade i herrarnas högstaserie i handboll var år 1980. På sikt lockar derbyn mot Hammarby i högstaligan.

Hur är läget för fotbollsherrarna?Henok Goitom i AIK

När det gäller herrfotbollslaget, som ju spelar i Allsvenskan, ser det dock lite mörkt ut just nu.

  • Nils-Eric Johansson, lagkaptenen, tvingades sluta sedan läkarna upptäckt att han hade hjärtproblem.
  • Jesper Nyholm har brutit benet.
  • Tarik Elyounoussi har skadat låret.
  • Robert Lundström missar allt spel detta år, till följd av en korsbandsskada.

Henok Goitom kommenterar dock det hela så här:

Det är lite som i krig när soldater blir skadade, man bär dem på sina axlar i säkerhet till rehabcentret och hoppas att de ska komma tillbaka snabbt igen.

Scroll to top